VOLG ONS OP FACEBOOK

Voor nieuws over onze apotheek of over uw gezondheid, om onze promoties te volgen, om te weten wanneer we met jaarlijks verlof gaan: LIKE DE FACEBOOKPAGINA van APOTHEEK DUINEN !!!DANK!!!

minder kans op kanker met 12 goede voornemens

Sinds anderhalf jaar stelt de Nieuwe Europese Code Tegen Kanker twaalf aanbevelingen voor waarmee iedereen aan een betere kankerpreventie kan doen. Afzonderlijk genomen zijn de meeste aanbevelingen weliswaar goed bekend, maar toch weten weinig mensen dat ze hun kankerrisico drastisch kunnen verlagen door ze allemaal toe te passen.

Fit in je hoofd, goed in je vel

Iedere mens kan geconfronteerd worden met moeilijheden en tegenslagen in het leven: verlies van een job, een echtscheiding, een zieke partner,... Een sterke mentale veerkracht helpt ons om hiermee om te gaan.Tien zorgvuldig uitgewerkte stappen voor een gezonde geest vormen de rode draad doorheen de Fit in je Hoofd-campagne. Van 'reken op je vrienden' over 'gun jezelf rust' tot 'durf nee zegen': elke stap bevat informatie en opdrachten om de Vlaming te helpen zich goed in zijn vel te voelen en stevig in het leven te doen staan.www.fitinjehoofd.be

Workshop Les Couleurs de Noir

Het team van Apotheek Duinen nodigt u vriendelijk uit om de make-up workshopvan ‘Les couleurs de Noir’ op woensdag 17 december om 19.30u. Deze vindt plaats in deapotheek, een hapje en een drankje worden voorzien.Dries Van de Walle en Gaëlle Verspeelt begonnen in 2010 met hun eigen bedrijfje. Dries,afkomstig uit een apothekersfamilie, werkte al jaren voor L’Oréal op de afdeling CosmétiqueActive (Vichy, La Roche Posay) en kreeg zo de smaak te pakken. Hij kwam al vlug tot devolgende conclusie : make-up in de apotheek is een niche-markt en de huidige hypo-allergene gamma’s zijn niet aantrekkelijk. Hij kwam met het idee om een aantrekkelijk,luxueus en betaalbaar gamma hypo-allergene producten op de markt te brengen en telanceren in de apotheek.Gaëlle is make-up artieste, ze werkt samen met verschillende fotografen. Door haar bredekennis van make-up kon ze Dries adviseren bij de research en ontwikkeling van hun hypo-allergene lijn.Jammergenoeg zijn de plaatsten beperkt, snel inschrijven is de boodschap!!! Dit kan nog tot 10 december 2014. Be there!!!

Ebola: malaria pillen meer dan nodig

Het instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wijst reizigers op het belang van malaria preventie in verband met de ebola-epidemie.Vroegtijdige symptomen van ebola zijn zeer gelijkaardig aan een malaria-aanval. Om verwarring te voorkomen wanneer een reiziger ziek terugkeert uit een land waar ebola heerst, is het belangrijk dat reizigers maatregelen nemen om malaria te voorkomen.

Tekenbeet

Een teek is een klein, bruinzwart spinachtig diertje, zo groot als een speldenkop. Het zit op lage begroeiingen in bossen, velden, stadsparken en tuinen. Een teek kan zich aan de huid hechten om bloed op te zuigen. Als het beest vol bloed zit, is het ongeveer zeven tot elf millimeter groot en valt het op de grond.

Tekenbeten zijn niet pijnlijk, waardoor je ze niet opmerkt. Vaak ontstaat op de plaats van de tekenbeet kort erna een rood vlekje. Het wordt meestal niet groter dan twee centimeter en verdwijnt binnen twee weken.

Een minderheid van de teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Om de bacterie over te brengen moet de teek minstens twaalf uur aan de huid vastgehecht blijven.  Niet alle besmette personen ontwikkelen de ziekte van Lyme. Velen genezen bovendien spontaan.

Krijg je rode vlekken, hoofdpijn en/of pijn in de ledematen, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Een bloedanalyse zal uitwijzen of je een besmetting hebt opgelopen. In dat geval krijg je een aangepast antibioticum voorgeschreven.

Sommige teken kunnen een virus overbrengen dat een ontsteking van de hersenen en hersenvliezen kan veroorzaken.  Deze ziekte, FSME (Frühsommer Meningo-Enzephalitis), komt bij ons niet voor, maar wel in bosrijke streken in Centraal- en Oost-Europa en in sommige gebieden van Noord-Europa. Slechts een kleine minderheid van de teken in al deze gebieden zijn besmet met het virus. 

 

Het virus kan al zeer snel na de tekenbeet worden overgedragen. Als het om een besmette teek gaat, is de overdracht van het virus vaak reeds gebeurd op het ogenblik dat de teek wordt opgemerkt. 

Aangezien het om een virale infectie gaat, zijn antibiotica niet werkzaam tegen tekenencefalitis. 

Maatregelen om tekenbeten te voorkomen zijn hier dus erg belangrijk. Tegen tekenencefalitis bestaat wel een vaccin dat preventief kan werken.

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van het tropisch instituut : www.itg.be .

Hoe voorkomen?

  • Blijf op de paden om contact met begroeiingen te vermijden. Vermijd lopen door hoog gras. 
  • Bescherm je huid met kleding en schoenen: draag een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. 
  • Gebruik eventueel insectenwerende producten op basis van DEET (Diethyl toluamide). Ze garanderen echter geen absolute veiligheid en werken maar gedurende enkele uren. Omdat DEET bestaat in verschillende vormen en concentraties, vraag je het best raad aan je apotheker. Het product kan ook schadelijk zijn, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, als je borstvoeding geeft of bij jonge kinderen.

 

Controleer, na een verblijf in de natuur, zorgvuldig je hele lichaam. Kijk vooral op warme, vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes, bilspleet en vooral bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Merk je een teek, verwijder hem dan meteen. Gebeurt dit binnen 24 uur, is de kans dat je besmet wordt klein.

  • Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Want dat doet het risico op besmetting toenemen.
  • Grijp de teek met een tekentang, een pincet of twee vingers. Neem hem vast bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig in een rechte beweging uit de huid en zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt.
    Als de kop van de teek hierbij afbreekt en er een stukje in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje zweert er, net als een splinter, vanzelf weer uit.
  • Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70 %) of met een product op basis van chloorhexidine.

Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden.

Hou de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken na verwijdering goed in het oog. Indien er een groter wordende ronde vlek ontstaat contacteer je zo snel mogelijk je huisarts.

 

Bron CM website

 

Pagina's